Multi dintre oameni nevoiasi din Afganistan iau decizii disperate pe masura ce natiunea lor se prabuseste in saracie, iar unii dintre ei iau chiar masura drastica de a-si vinde organele vitale.
In provincia vestica Herat, oamenii care au nevoie urgenta de bani si-au riscat viata vanzandu-si rinichii.
Economia tarii, dependenta de ajutor, se clatina deja atunci cand talibanii au preluat puterea la mijlocul lunii august, pe fondul unei retrageri haotice a trupelor americane si NATO.
Comunitatea internationala a inghetat activele Afganistanului in strainatate si a oprit toate finantarile, nedorind sa colaboreze cu un guvern taliban, avand in vedere reputatia de brutalitate a acestuia in timpul guvernarii sale anterioare, in urma cu 20 de ani.
Doctorul Nasir Ahmad, urolog si chirurg specializat in transplanturi renale, a efectuat 85 de operatii de transplant de rinichi pana in prezent in acest an.
El spune ca, cu acordul reciproc al donatorului si al cumparatorului, o operatie completa de transplant de rinichi costa intre 6.000 si 8.000 de dolari americani.
Ahmad adauga ca multe dintre persoanele care isi vand rinichii sunt cele mai vulnerabile, care se lupta pentru a-si hrani familiile.
Majoritatea donatorilor care se prezinta pentru a-si vinde rinichii provin din familii sarace, afectate de criza economica devastatoare din Afganistan, si nu sunt constienti de pericolele pe care le-ar putea aduce pierderea unui rinichi.
Medicul Ahmad Shekaib, specialist in medicina interna, a declarat ca, desi oamenii pot obtine castiguri economice pe termen scurt din vanzarea organelor lor, acestia isi risca viata.
„Majoritatea persoanelor care isi vand rinichii din cauza problemelor economice se vor confrunta cu probleme de sanatate pe termen lung pentru ca nu au un rinichi„, a declarat doctorul Shekaib, citat de AP.
In satul Qudoosabad din districtul Kohsan din provincia Herat, Ghulam Hazrat, in varsta de 40 de ani, si-a vandut rinichiul pentru 230.000 de afgani (2.300 de dolari americani) in urma cu o luna, atat pentru a-si hrani familia, cat si pentru a plati o calatorie esuata pentru a intra ilegal in Iran in cautarea unui loc de munca.
„Nu puteam sa ies si sa cersesc bani, nu eram in stare sa cersesc, atunci am decis sa merg la spital si sa-mi vand rinichiul, pentru a-mi putea hrani macar o vreme copiii”, a declarat Hazrat.
In timp ce Organizatia Natiunilor Unite a anuntat saptamana aceasta ca va da 5 miliarde de dolari americani pentru a ajuta atat Afganistanul, cat si tarile invecinate, o mare parte din aceasta suma fiind destinata pentru plata angajatilor esentiali, afganii obisnuiti se lupta ca sa supravietuiasca.
sursa: Orange