TIMP LIBER: Spectacolul „Efectul razelor gamma asupra crăiţelor lunatice” de Paul Zindel

La 13 ianuarie 2022, de la ora 19.30, are loc spectacolul „Efectul razelor gamma asupra crăiţelor lunatice” după un text al dramaturgului şi profesorului de ştiinţe american Paul Zindel, recompensat cu un Pulitzer, în 1917, în traducerea Iuliei Necoară, primul din acest an la Sala Studio a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, potrivit www.tnb.ro.

Cu o distribuţie bine armonizată, aducând pe aceeaşi scenă actriţe extrem de talentate din generaţii diferite – Oana Pellea, Alexandrina Halic, Florina Gleznea şi Cristina Casian, spectacolul Marianei Cămărăşan extrage poezia din realitatea unei vieţi dure, conferind textului ritm, frenezie, sensibilitate şi umor. Piesa de teatru a cărei scenografie este semnată de Vladimir Turturică, poate fi vizionată şi la data de 14 ianuarie, începând cu aceeaşi oră.

„Beatrice (Oana Pellea) este o mamă singură, cu un temperament vulcanic şi un caracter abuziv. Locuieşte alături de cele cu două fiice adolescente, Ruth (Florina Gleznea), o tânără non-conformistă care ascunde o traumă emoţională, şi fragila Tillie (Cristina Casian), pasionată de ştiinţă şi de frumuseţea vieţii. O piesă-metaforă despre trei „crăiţe” expuse celor mai puternice radiaţii, cele ale vieţii: atunci când radiaţiile sunt bine dozate, crăiţele capătă viaţă; când radiaţiile sunt prea puternice, delicatele flori se ofilesc. Totodată, spectacolul spune povestea relaţiei tensionate dintre generaţii, despre luarea în derâdere a unei vieţi mizere, despre disperarea unei mame care trăieşte cu grija zilei de mâine, dar şi despre speranţă” este descrierea succintă a piesei, potrivit potrivit www.tnb.ro.

Titlul original al textului „Efectul razelor Gamma asupra anemonelor” a devenit „Efectul razelor gamma asupra crăiţelor lunatice” odată cu montarea acestuia, în premieră, de către regizoarea Mariana Cămărăşan, în ianuarie 2016, pe scena Teatrului Metropolis.

Un film cu titlul „Efectul razelor gamma asupra anemonelor” a fost produs de actorul şi regizorul american Paul Newman în 1972, în care a jucat Joanne Woodward, soţia sa, şi Nell Potts, una dintre fiice. În 1977, regretata regizoare Cătălina Buzoianu punea în scenă, la Teatrul Mic, spectacolul „Efectul razelor gamma asupra anemonelor” cu o distribuţie de excepţie: Olga Tudorache, Rodica Negrea, Adriana Şchiopu şi Monica Mihăescu, potrivit https://agenda.liternet.ro/.

 

***
Regizoarea Mariana Cămărăşan a absolvit, în 2007, Facultatea de Teatru a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti şi este cunoscută pentru spectacolele energetice şi enigmatice pe care le creează, dintre care amintim: „N(aum)”, „Cinci ore cu Mario”, „Cui i-e frica de Virginia Woolf?”, „Ultimul Godot”, „Rabbit Hole”, „Frumos e în septembrie la Veneţia”, „O cameră doar a ta”, „Amalia respiră adânc”, „Idolul şi Ion Anapoda” sau „Singularity”, notează www.urban.ro.

 

***
Dramaturgul Paul Zindel (1936-2003) s-a născut în Staten Island, New York. Tatăl său i-a părăsit pe când micuţul Paul avea doar doi ani, mama sa devenind unicul susţinător al micii familii, cu doi copii. Se mutau destul de des, în funcţie de slujba nouă a mamei, fiecare casă devenind, însă, o sursă de inspiraţie pentru scrierile sale, notează www.paulzindel.com.

În liceu a scris prima sa piesă, colegii spunându-i că are un bizar simţ al umorului. A urmat apoi Colegiul Wagner din Staten Island, obţinând o diplomă în chimie. Între timp şi-a găsit un mentor, în persoana dramaturgului Edward Albee, care l-a instruit în scriere creativă. Spre sfârşitul colegiului a scris cea de-a doua piesă a sa.

S-a angajat ca scriitor tehnic la Allied Chemical, dar după şase luni a plecat hotărât fiind să predea chimie şi fizică claselor de liceu. În cei zece ani de predare, a continuat să scrie piese de teatru. Prima piesă pusă în scenă a fost „The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds” („Efectul razelor Gamma asupra anemonelor”), care arată viaţa tulburată a unei familii cu un singur părinte.

Celebra piesă a fost scrisă la Houston în 1965, a avut premiera în 1970, iar în 1971 a fost jucată pe Broadway, aducându-i lui Zindel o serie de premii, inclusiv un premiu Obie în 1970 pentru cea mai bună piesă americană şi un premiu Pulitzer în 1971.

Charlotte Zolotow, editoare la Harper & Row, a văzut o versiune televizată a „Anemonelor” în 1966 şi l-a încurajat pe Zindel să scrie pentru tineri. Primul său roman dedicat adolescenţilor, „The Pigman” (1968), a avut un succes extraordinar. Succesul romanului a fost dublat, anul următor, de „My Darling, My Hamburger”.

Printre celelalte romane semnificative, se numără „I Never Loved Your Mind” (1970), „Confessions of a Teenage Baboon” (1978), „The Undertaker’s Gone Bananas” (1978), „The Pigman’s Legacy” (1984), „A Begonia for Miss Applebaum” (1989), „The Pigman & Me” (1992), „Pardon Me, You’re Stepping on My Eyeball” (1993),”Loch” (1994), The Doom Stone” (1995), „Raptor” (1998), „Reef of Death” (1998), „Night of the Bat” (2001), arată www.goodreads.com. AGERPRES/(Documentare – Irina Andreea Cristea, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.urban.ro

sursa: AGERPRES


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.