Vânăta este una din cele mai economice culturi de legume din lume.
Fiind o sursă bogată de fibre și antioxidanți, este considerată un aliment funcțional.
Vinetele buretele care absoarbe grasimea din corp
Dr. Mihaela Bilic recomandă vinetele în curele de slăbire. Nutriționistul susține că acestea absorb grăsimea din corp precum un burete apa.
Vinetele, dovleceii și castraveții sunt legume hipocalorice recomandate în curele de slăbire.
Potrivit „Nutrition and You”, 100 de grame de vinete crude au doar 24 de kilocalorii și 0,19 g de grăsimi, reprezentând 1% din doza zilnică recomandată!
Conțin 0 colesterol și 5,7 g de carbohidrați (4% din DZR). Au de asemenea un indice glicemic scăzut (15).
Conțin fibre, variate vitamine din grupul B și minerale. Au o capacitate antioxidantă ridicată, datorată conținutului de polifenoli, flavonoide, catechine și antocianini.
Antocianinii (prezenți cu precădere în coajă), combat cancerul, inflamațiile, bolile neurologice și îmbătrânirea prematură.
Studiile realizate de brazilieni au arătat că vinetele ajută la controlul nivelului de colesterol și zahăr din sânge.
Recent, oamenii de știință au descoperit că au acțiune antidiabetică și antihipertensivă.
Vinetele au de asemenea capacitatea de a preveni mutațiile ADN-ului și dezvoltarea cancerului.
Sunt un bun protector hepatic.
Citește și Bruschette din vinete, cu roșii, usturoi și mirodenii
Vinetele sunt consumate cu plăcere în perioada verii, mai ales sub forma delicioasei salate binecunoscute.
Din păcate, nu pot fi consumate crude, ca alte legume hipocalorice, precum dovlecelul sau castravetele sau țelina.
Vinetele crude conțin solanină, un compus cu potențial toxic, care poate cauza indigestie.
De aceea ele trebuie gătite înainte. Le putem coace pe grill sau grătar, pe plită sau în cuptor.
Vestea bună este că prepararea termică mărește conținutul și activitatea biologică a compușilor lor antioxidanți (acidul clorogenic și acidul cafeic).
Sunt gustoase în tocănițe și ghiveci de legume, în musaca vegetale, la cuptor umplute cu ciuperci sau orez, călite cu sos de usturoi etc.
Dacă le consumăm sub formă de salată, trebuie să avem grijă să nu le asociem cu ingrediente bogate în calorii.
Salată de vinete cu maioneză sau prea mult ulei nu va mai avea efectul dorit în ceea ce privește scăderea în greutate. Dimpotrivă.
Trebuie să ținem cont că 100 de grame de vinete au mai puțin de 30 de calorii, în timp ce o singură lingură de ulei are 100 de calorii!
Dr. Mihaela Bilic ne dă câteva sugestii cum să facem din vinete prietenele curelor de slăbire și nu dușmani.
Citește și Mâncare scăzută de vinete un deliciu de vară
Indiferent ce tip de ulei folosim, acesta va adăuga un aport însemnat de calorii. O alternativă mai bună este să amestecăm vinetele pasate cu puțin tahini (pastă de susan).
Tahini dă salatei de vinete o culoare albicioasă plăcută, o aromă delicioasă de nucă și o consistență super-cremoasă.
Poate fi un înlocuitor ideal pentru maioneză și ulei, nu doar în salata de vinete.
O altă metodă de a obține o salată de vinete dietetică este să folosiți ½ dovlecel fiert. Acesta va lega salata și nu veți mai avea nevoie de ulei sau de maioneză.
Citește și Vinete la cuptor cu usturoi și lămâie rețetă săracă în calorii și carbohidrați
Dacă faceți vinete prăjite sau călite, opăriți-le înainte timp de 2 minute cu puțină sare.
Lăsați-le să se scurgă pe un prosop de hârtie. La prăjit nu vor mai absorbi mult ulei.
Pentru a avea un control mai bun asupra cantității de ulei, folosiți o sticlă de tip spray. Pulverizați vinetele de câteva ore cu ulei și dați-le la cuptor.
Vinetele coapte în cuptor au mai puține calorii decât cele prăjite.
Le puteți asocia cu roșii, ardei, dovlecei, ceapă, usturoi.
Citește și Pizza dietetică, pe felii de vinete, dovlecei sau ardei
Surse articol:
1. Lizeta Oprea, Dr. Mihaela Bilic, despre alimentul care grăbește slăbirea: „Absoarbe grăsimea ca un burete”: https://adevarul.ro/sanatate/dieta-fitness/dr-mihaela-bilic-desprealimentul-grabeste-slabirea-absoarbe-grasimea-burete-1_60784f305163ec4271fd6357/index.html 2. Nutrition and You, Eggplant (Brinjal) Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/eggplant.html 3. Roberto Lo Scalzo, Marta Fibiani, Giuseppe Mennella, Giuseppe L Rotino, Monica Dal Sasso, Maria Culici, Alessandra Spallino, Pier Carlo Braga, Thermal treatment of eggplant (Solanum melongena L.) increases the antioxidant content and the inhibitory effect on human neutrophil burst, J Agric Food Chem. 2010 Mar 24;58(6):3371-9: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20187646/ 4. Jenny R. Rodriguez-Jimenez, Carlos A. Amaya-Guerra, Juan G. Baez-Gonzalez, Carlos Aguilera-Gonzalez, Vania Urias-Orona, and Guillermo Nino-Medina, Physicochemical, Functional, and Nutraceutical Properties of Eggplant Flours Obtained by Different Drying Methods, Molecules. 2018 Dec; 23(12): 3210: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6321115/ 5. Y-I Kwon, E Apostolidis, K Shetty, In vitro studies of eggplant (Solanum melongena) phenolics as inhibitors of key enzymes relevant for type 2 diabetes and hypertension, Bioresour Technol. 2008 May;99(8):2981-8: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17706416/ 6. Pannarat Akanitapichat, Kallayanee Phraibung, Kwunchai Nuchklang, Suparichart Prompitakkul, Antioxidant and hepatoprotective activities of five eggplant varieties, Food Chem Toxicol. 2010 Oct;48(10):3017-21: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20691749/ 7. Monruedee Sukprasansap, Piyanut Sridonpai, Preeyaporn Plaimee Phiboonchaiyanan, Eggplant fruits protect against DNA damage and mutations, Mutat Res. 2019 Jan;813:39-45: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30594791/ 8. Shohei Yamaguchi, Kento Matsumoto, Masahiro Koyama, Su Tian, Masanori Watanabe, Akihiko Takahashi, Koji Miyatake 6, Kozo Nakamura, Antihypertensive effects of orally administered eggplant (Solanum melongena) rich in acetylcholine on spontaneously hypertensive rats, Food Chem. 2019 Mar 15;276:376-382: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30409608/
sursa: lataifas.ro