Sistemul naţional de sănătate trebuie susţinut de servicii publice de calitate, la preţuri rezonabile şi accesibile tuturor

Sistemul naţional de sănătate trebuie susţinut de servicii publice de calitate, la preţuri rezonabile şi accesibile tuturor

Sistemul naţional de sănătate trebuie susţinut de servicii publice de calitate, la preţuri rezonabile şi accesibile tuturor

Pandemia a reamintit întregii lumi că vaccinurile funcţionează, iar un procent cât mai însemnat al populaţiei vaccinate înseamnă şanse exponenţial mai mari la viaţă.

Cu toate că Europa este lider în ceea ce priveşte vaccinarea, responsabilii din domeniul sănătăţii susţin că trebuie dinamizate, în continuare, campaniile de imunizare, inclusiv la nivelul României.

Este foarte important ca românii să înţeleagă că nu este vorba doar de solidaritate, ci şi de sănătatea publică. Nimeni nu va fi în siguranţă, până când toată lumea nu va fi în siguranţă. Îmbunătăţirea răspunsului internaţional la pandemie, precum şi a rezistenţei populaţiei, necesită o distribuţie echitabilă a medicamentelor, echipamentelor şi instruirii, iar Uniunea Europeană şi-a exprimat disponibilitatea de a deschide calea pentru o reformă sustenabilă a guvernanţei globale a sănătăţii.

Este limpede că pentru a păstra modelul social european şi de coeziune socială, avem responsabilitatea de a ne asigura că sistemul autohton de sănătate este bine dotat, susţinut de servicii publice de calitate, la preţuri rezonabile şi accesibile tuturor.

Acest deziderat îl are şi Guvernul Nicolae Ciucă, ca toţi românii să beneficieze în mod egal şi nediscriminatoriu de progresele medicinei, pentru a garanta astfel atât viaţa sănătoasă a oamenilor, dar şi a de ne imuniza societatea împotriva inegalităţilor şi a nedreptăţilor.

Pe termen lung, eliminarea inegalităţilor înseamnă, de asemenea, adoptarea unei abordări preventive pentru combaterea factorilor multipli care afectează sănătatea, care, din nefericire, afectează predominant categoriile vulnerabile ale populaţiei.

Gospodăriile cu venituri mai mici şi grupurile marginalizate se confruntă adesea cu condiţii de muncă şi standarde de viaţă precare. Îndeletnicirile manuale intense, orele mai lungi de muncă şi expunerea la substanţe chimice nocive, în special în sectorul curăţeniei, care este predominant feminin, sunt tot atâtea cauze de îmbolnăviri şi accidentări. Locuinţele necorespunzătoare au, totodată, un important impact negativ. Supraaglomerarea, ventilaţia deficitară şi sărăcia energetică sunt, de regulă, asociate cu o stare de sănătate precară, atât mentală, cât şi fizică.

Un alt motiv care bulversează starea generală de sănătate a populaţiei este poluarea aerului, care provoacă 400.000 de decese premature pe an numai în Europa. În ţara noastră, cartierele mai sărace, situate mai aproape de drumurile principale şi în zonele industriale, se confruntă cu cele mai mari concentraţii de poluanţi. În ciuda sistemelor de protecţie a consumatorilor existente, substanţele chimice nocive care provoacă cancer, tulburări endocrine şi alte afecţiuni cronice continuă să-şi găsească calea în bunurile de uz casnic, ceea ce aduce prejudicii considerabile procesului de prevenţie.

În concluzie, promovarea egalităţii, prin îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă a românilor, va contribui esenţial la o sănătate mai bună, dar şi invers, oferind tuturor şansa de a se dezvolta armonios şi a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii de zi cu zi.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.