România și Comisia Europeană au semnat joi, la Alba Iulia, Acordul de parteneriat pentru perioada 2021-2027. Acest acord presupune alocarea a 31,5 miliarde de euro din partea politicii de coeziune aferente Cadrului Financiar Multianual 2021-2027,
”În acest vremuri dificile, în care se succed crize după crize, este mai important ca niciodată să construim pe fundația solidă a unor investiții de viitor. Acest acord de Parteneriat reprezintă mai mult decât bani. Este o punte peste apele învolburate ale crizei, către viitorul pe care dorim să îl creăm împreună, în conformitate cu obiectivele și valorile noastre comune ca europeni”, a declarat comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, la Alba Iulia.
Comisarul european a punctat și prioritățile pe care ar trebui să le aibă România. Pe primul loc se află, în opinia oficialului european, o infrastructură mai inteligentă.
”Prima noastră ambiție comună este o infrastructură mai inteligentă și mai ecologică, care acoperă întreaga Românie. Infrastructura de bază este de mult timp un element-cheie al politicii de coeziune. Dar mă bucur să văd că ambiția dumneavoastră nu este doar de a recupera decalajul, ci de a face un salt înainte cu soluții inteligente și digitale. De exemplu, în sectorul sănătății, unde 2,3 miliarde de euro vor ajuta țara să se modernizeze și să ofere soluții de sănătate <<de ultimă generație>> românilor din întreaga țară. Programele vor investi, de asemenea, 2,3 miliarde de euro în îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor rezidențiale și publice și în dezvoltarea surselor de energie regenerabilă și a sistemelor energetice inteligente. Aceasta va avea o contribuție crucială într-un moment în care majoritatea europenilor sunt îngrijorați de facturile la energie. Nu numai că va reduce emisiile, dar va diminua și dependența noastră de combustibilii fosili străini”, a adăugat comisarul european.
Cea de-a doua ambiție este o Românie mai competitivă și servicii publice digitale în beneficiul cetățenilor,
”Sunteți mândri, pe bună dreptate, de sectorul vostru dinamic de IT. Acesta a devenit o adevărată sursă de excelență și un exemplu de succes al unei strategii de specializare inteligentă. Dar scânteile de excelență nu pot fi limitate la câteva locuri. Așadar, programele vor investi în firme noi și în competențe digitale, pentru a aprinde o flacără care să lumineze întreaga Românie. De fapt, Acordul de Parteneriat stabilește o strategie cuprinzătoare. Politica de coeziune va investi 4,3 miliarde de euro într-o tranziție inteligentă și digitală, sprijinind întreprinderile inovatoare, activitățile inovatoare din întreprinderile mici și mijlocii tradiționale și colaborarea dintre mediul de afaceri și cel academic. Politica de coeziune va investi, de asemenea, în servicii publice digitale în beneficiul cetățenilor”, a mai spus Ferreira.
Cea de-a treia direcție ar teebuie să fie, în opinia comisarului european, investițiile în toate județele țării.
”Salut decizia dumneavoastră de a regionaliza punerea în aplicare a investițiilor. România este o țară foarte diversă, iar investițiile europene trebuie să fie aproape de populația locală și să răspundă nevoilor locale. Am văzut dedicarea și angajamentul Agențiilor de Dezvoltare Regională în timpul negocierilor programului. Le încurajez să continue munca bună și să implice și mai mulți parteneri locali, de la autorități locale la parteneri sociali și economici, ONG-uri și organizații de tineret. Această concentrare locală va fi deosebit de importantă pentru cele 2,1 miliarde de euro investite în cadrul Fondului de tranziție echitabilă pentru a ajuta județele dependente de cărbune și de industriile care utilizează intensiv combustibili fosili să descopere noi competențe și noi industrii”, a completat oficialul european. (S.N.)