În sfârșit de la Bruxelles încep să vină vești mai optimiste privind interesele autentice ale României. Comisia Europeană spune că MCV poate fi ridicat, România a îndeplinit toate angajamentele.
Comisia Europeană a adoptat un ultim raport MCV prin care România era monitorizată încă de la integrarea în Uniunea Europeană. Astfel, Comisia constată că progresele din Justiție sunt conforme cu recomandările făcute și țara noastră va fi monitorizată mai departe doar prin mecanismele statului de drept (Rule of law), la fel ca toate celelalte state membre, informează spotmedia.ro.
Comunicatul Comisiei Europene afirmă fără echivoc ” Implementarea reușită a angajamentelor României și continuarea ritmului pozitiv al reformelor vor face ca progresul înregistrat să fie durabil și ireversibil, permițând MCV să fie închis cu succes.”
Fără îndoială este un succes și un act de dreptate pentru România pentru care caracterizarea de membru UE de rangul doi pare să devină fără obiect. Mai e de lucru cu calitatea de membru Schengen. Documentul adoptat de Comisia Europeană, organul executiv al Uniunii în aceastî direcție; “Procesele legislative de revizuire a celor trei legi ale justiției și a dispozițiilor privind investigarea infracțiunilor din justiție sunt în prezent finalizate. Guvernul român s-a angajat să țină seama în cea mai mare măsură de viitorul aviz al Comisiei de la Veneția privind legile justiției, care poate presupune revizuiri specifice suplimentare ale legislației. Monitorizarea acțiunilor întreprinse în urma acestui angajament și a punerii în practică a noului cadru legislativ intră în domeniul de aplicare al monitorizării efectuate de către Comisie în cadrul Raportului privind statul de drept. Noile legi ale justiției vor fi, de asemenea, evaluate în cadrul procedurii specifice aferente Planului de redresare și reziliență al României”. Și în continuare “Comisia este încrezătoare că, acum, odată cu adoptarea principalelor etape finale, cooperarea și monitorizarea sistemului judiciar și a politicilor anticorupție din România pot fi continuate în cadrul raportului privind statul de drept și al altor elemente consacrate ale setului de instrumente privind statul de drept care se aplică tuturor statelor membre. Există deja recomandări în acest sens formulate în temeiul rapoartelor privind statul de drept, precum și programe în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic pentru a sprijini procesul de reformă. Comisia consideră că progresele realizate de România în cadrul MCV sunt suficiente pentru a îndeplini angajamentele asumate de România la momentul aderării sale la UE.”(S.N.)
Integral aici.