”România continuă să îndeplinească condițiile necesare pentru aplicarea tuturor părților relevante ale acquis-ul Schengen în întregime”, informează miercuri media electronică de la București.
Fără îndoială o veste bună, importantă. Dar parcă prea ne-am obișnuit cu informații de acest gen pentru ca apoi să vină unul sau mai multe dușuri reci.
In aparență acum nu pare să fie cazul dacă ținem cont de conținutul și tonul comunicatelor de la București sau din partea Comisiei Europene prin raportul noii misiuni de evaluare privind aderarea României la Schengen, evaluare realizată de experți din Olanda și alte țări.
Misiunea a fost efectuată de o echipă formată din experți din Republica Cehă, Germania, Țările de Jos și Suedia, împreună cu doi experți ai Consiliului UE și șapte experți din partea Comisiei Europene. Experții olandezi au fost invitați de guvernul român după ce premierul Mark Rutte a spus că misiunea inițială de evaluare a Comisiei Europene nu a fost completă.
Concluziile documentului intitulat ” Report of the complementary voluntary fact-finding mission to Romania and Bulgaria on the application of the Schengen acquis and its developments since 2011” au fost comentate extrem de favorabil de oficialitățile românești: ”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută raportul, publicat astăzi, al misiunii voluntare complementare de evaluare privind implementarea de către România a acquis-ului Schengen, misiune derulată cu succes, pentru România, la 17 noiembrie a.c., la București și Istanbul.
MAE precizează că vizita complementară s-a derulat în coordonarea Comisiei Europene, cu sprijinul experților Consiliului UE și al experților naționali din Cehia, Germania, Olanda și Suedia, și a cuprins componente dedicate privind politica de vize și protecția datelor.
Vizita a fost organizată ca rezultat al deschiderii exprimate de autoritățile române, ulterior vizitei voluntare din 9-11 octombrie 2022, de a oferi orice informații suplimentare și de a facilita orice demersuri care să permită formularea de către partenerii europeni a unei decizii politice în favoarea aderării României la spațiul Schengen.
Componenta distinctă privind politica de vize a urmărit atât dimensiunea activității consulare de acordare de vize, cât și cea a gestiunii Sistemului de Informații privind Vizele prin raportare la reglementările în domeniul protecției datelor.
Concluziile vizitei pe cele două componente confirmă implementarea și respectarea strictă și deplină de către țara noastră, prin intermediul MAE, a procedurilor prevăzute de legislația europeană relevantă în procesul de preluare, procesare și analiză a cererilor de viză, precum și faptul că aceste proceduri se realizează într-o manieră solidă, bazate pe decizii bine argumentate, o pregătire profesională corespunzătoare a personalului consular, precum și pe o infrastructură IT la standarde foarte înalte. De asemenea, experții au apreciat respectarea de către autoritățile române, inclusiv de către MAE, a prevederilor relevante din legislația europeană referitoare la protecția datelor. (S.N.)
integral aici.