Republica Moldova are nevoie de ajutor, în această perioadă dificilă, cu un război la graniță, confruntată fiind cu o criză energetică fără precedent, iar acesta nu a așteptat să apară. Instituțiile europene, administrația americană au asigurat din nou Republica Moldova de tot sprijinul financiar și material de care are nevoie. Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au vizitat, din nou, recent Republica Moldova ca o dovadă a solidarității europene, iar la Paris a avut loc a 3-a conferință a platformei de sprijin pentru Moldova, o inițiativă a Franței, Germaniei și a României. Obiectivul principal a acestei conferințe a fost ajutarea Republicii Moldova pentru a putea traversa iarna, dar și ajutor pentru realizarea reformelor pentru aderarea la Uniunea Europeană. Șefa Comisiei Europene a anunțat la Chișinău un pachet suplimentar de susținere energetică pentru R.Moldova de 250 mln de euro. Pe de altă parte, Roberta Metsola a declarat că ”scopul vizitei este de a exprima întregul sprijin al UE pentru Moldova în ceea ce privește energia, situația economică, statutul privind candidatura pentru aderarea la Uniunea Europeană și în lupta contra dezinformării și a instabilității”.
Ajutor substanșia a fost anunțat și din capitala Franței. La Paris, a 3-a conferință a platformei de sprijin pentru Moldova, o inițiativă a Franței, Germaniei și a României, s-a încheiat cu soluții concrete în sprijinul acestei țări vulnerabile în fața iernii, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina. În jur de 45 de țări și instituții s-au reunit la Paris pentru a găsi soluții concrete în susținerea acordată Republicii Moldova, o țară afectată atât de creșterea prețurilor la produsele alimentare, dar și la energie. Agențiile de presă internațională, au titrat în timpul conferinței, faptul că Reuters scrie că Republica Moldova, o țară cu 2,5 milioane de locuitări, găzduiește cei mai mulți refugiați ucraineni decât orice alt stat.
Şefa diplomației franceze, Catherine Colonna a declarat în deschiderea conferinței de la Paris că “populația Republicii Moldova trebuie ajutată să reziste” , precizând că va fi acordat Chișinăului un ajutor financiar și material.
De altfel, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat pe 21 noiembrie, de la Paris, că s-a luat decizia aprobării unui nou pachet internațional de 100 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să facă față consecințelor războiului din Ucraina. Președintele Macron a menționat că mare parte din acest ajutor va fi în direcția contracarării crizei energetice care a lovit puternic această țară. „Cu scopul de a face faţă necesităţilor imediate, noi am decis să mobilizăm un nou pachet excepţional de peste 100 milioane de euro”, a declarat şeful statului francez într-o conferinţă de presă comună cu omologul său moldovean Maia Sandu, în finalul celei de-a treia Conferinţe ministeriale de sprijin pentru Republica Moldova de la Paris, la care au participat 45 de delegaţii internaţionale reprezentând în special Uniunea Europeană şi SUA.
Președintele moldovean a declarat că „mulți moldoveni nu-și vor putea plăti facturile în această iarnă fără ajutorul statului(…) Ajutorul vostru va fi esențial în următoarele luni”.
Președintele francez a asigurat Republica Moldova de sprijin din partea Europei, mai ales în contextul răzbiului de la graniță. „Moldova este țara care a primit cel mai mare număr de ucraineni pe cap de locuitor”, a declarat Emmanuel Macron, care consideră că „a abandona Moldova înseamnă a decide că Europa nu mai are vocația de a fi loială”.
Pe de altă parte, Maia Sandu a evidențiat, în conferința comună cu președintele francez, problemle cu care se confruntă Republica Moldova în acest moment. ”Luna trecută, rachetele rusești au traversat spațiul nostru aerian. Resturi de rachete au căzut pe pământul nostru, punându-ne în pericol oamenii și pacea. Între timp, democrația noastră este atacată de grupuri criminale corupte susținute de Rusia. Ne confruntăm cu un război hibrid împotriva Republicii Moldova, care încearcă să ne abată de la reforme și de la integrarea europeană. Moldova se confruntă și cu o criză energetică acută. Războiul pune în pericol furnizarea energiei electrice și a gazului. Nu suntem siguri că putem găsi suficiente volume pentru a încălzi și ilumina casele noastre. Și chiar dacă reușim – prețurile sunt inaccesibile pentru cetățenii și economia noastră. Acest lucru ar putea pune în pericol pacea noastră socială și securitatea noastră. Știu că toată lumea din Europa plătește un preț foarte mare pentru energie. Dar aceleași prețuri au un impact mult mai mult devastator asupra țării și cetățenilor noștri. Doar în ultimul an, costul gazelor naturale a crescut de șapte ori, iar costul energiei electrice a crescut de 4 ori. Mulți cetățeni ai Republicii Moldova nu vor putea să-și achite facturile în această iarnă, dacă guvernul nu intervine”, a declarat Maia Sandu. (S.N.)
Integral aici.