Parlamentul European se reunește pentru o nouă sesiune plenară, la Strasbourg, în perioada 12-15 decembrie, cu o agendă importantă, printre teme afându-se și pregătirea summitului european de iarnă, decernarea Premiului Saharov 2022, evoluțiile din Ucraina în urma celor mai recente bombardamente ruse, criza energetică și accelerarea tranziției energetice, precum, dar și răspunsul UE la scutirile fiscale din SUA sau dezbaterea privind viitorul UE cu premierul sloven Robert Golob.
În cadrul unei dezbateri cu Comisia Europeană și președinția cehă, miercuri dimineață, deputații europeni își vor prezenta cererile pentru summitul UE din 15 decembrie, care se va concentra pe ultimele evoluții în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pe consecințele sociale și economice ale prețurilor ridicate la energie, pe probleme de securitate și apărare și pe relațiile cu vecinătatea sudică a UE.
Tot miercuri, în cadrul unei ceremonii, președinta PE, Roberta Metsola, va decerna Premiul Saharov 2022 pentru libertatea de gândire curajosului popor ucrainean. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat să se adreseze plenului prin legătură video. Ulterior, președinta Metsola și mai mulți reprezentanți ucraineni vor susține o conferință de presă după ceremonia de premiere, în jurul orei 12.30. Miercuri, deputații europeni urmează să aprobe un ajutor de aproape 720 de milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE în urma dezastrelor naturale din șapte țări ale UE în 2021.
O altă temă importantă discutată miercuri, în cadrul unei dezbateri cu Comisia și Consiliul, deputații europeni vor dezbate modul în care UE gestionează scutirile fiscale masive acordate companiilor care produc în SUA, un sistem care dezavantajează industria europeană din perspectiva competitivității.
Joi dimineață, deputații europeni vor dezbate situația umanitară din Ucraina în urma atacurilor Rusiei împotriva infrastructurii critice, precum și cea de-a 90-a aniversare a Holodomorului, o foamete impusă de sovietici care a ucis milioane de ucraineni între 1932 și 1933. De asemenea, PE va vota joi și o rezoluție privind Holodomor.
Alte subiecte pe agenda plenarei de săptămâna viitoare vizează libertatea mass-media în UE, drepturile persoanelor cu dizabilități, majorarea finanțării Garanției pentru Copii, soluția cu două state între Israel și Palestina, atacurile aeriene ale Turciei asupra kurzilor din Irak și nordul Siriei și rezultatele summitului COP27 pentru Climă din Egipt. (S.N.)