România a avut de partea ei, în ultimele săptămâni înaintea votului pentru aderarea la spațiul Schengen, de pe 8 decembrie, atât Parlamentul European, cât și celelalte instituții europene, dar și familii politice europene, cât și comunitatea europeana, în majoritatea ei. Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansso a declarat marți, în debutul dezbaterii din plenul Parlamentului European de la Strasbourg că extinderea spațiului Schengen prin includerea Bulgariei și României este o “obligație legală”. Ea a menționat că trebuie să li se ureze celor două țări “bun venit” în zona de liberă circulație anul viitor, altfel amânarea aderării aderării României și Bulgariei la Schengen are un singur câștigător, pe președintele rus Vladimir Putin.
“Schengen este zona de mobilitate liberă cea mai mare din lume, o zonă de securitate și siguranță. Schengen este parte a ceea ce suntem. De aceea, le spun cetățenilor din Croația bun venit. Veți începe noul an ca membri ai zonei euro și Schengen. Cu privire la decizia privind România și Bulgaria trebuie să îmi exprim dezamăgirea profund. Regret cu profunzime că Consiliul nu a luat decizia. Comisia consideră că România și Bulgaria îndeplinesc criteriile de mai bine de 11 ani. Au existat vizite de observare, două, și acestea au arătat că România și Bulgaria îndeplinesc standardele de aderare la zona Schengen. România și Bulgaria fac o treabă excelentă în gestionarea efectelor războiului din Ucraina. 2,5 milioane de ucraineni au intrat în România până acum și au fost sprijiniți. Am văzut cu ochii mei acest lucru la Vama Siret, iar personalul de acolo s-a îngrijit față de ucrainenii care fug din calea războiului. Este o obligație legală și au așteptări legitime de a se alătura. Acesta nu este Schengen-ul din 2011, ci un Schengen mai puternic. Dorim să urăm bun venit României și Bulgariei, care va rămâne prioritatea mea principală. Vom lucra din greu pentru a ura României și Bulgariei bun venit în spațiul Schengen anul viitor. Avem nevoie de România și de Bulgaria în spațiul Schengen. Există preocupări legate de migrație și statul de drept și le abordăm pe toate fronturile, dar acestea nu au legătură cu Schengen. Amânarea aderării României și Bulgariei nu va ușura provocările pe care le avem. Cu toții am pierdut pe 8 decembrie, am avut un singur câștigător, iar acela este la Kremlin. Trebuie să urăm bun venit României și Bulgariei, așa cum merită, așa cum este corect. Dacă nu facem acest lucru, pur și simplu facem jocurile Rusiei. Trebuie să arătăm că atunci când este nevoie, UE este unită“, a declarat comisarul european, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.
La aceeași întrunire s-a exprimat în același sens și președintele grupului PPE în Parlamentul European, Manfred Weber, care a declarat că veto-ul exprimat de Austria împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen a fost o greșeală. El a adăugat faptul că cele două țări nu se află pe ruta migrației.
“Veto-ul de săptămâna trecută a fost o greșeală și resimțim frustrarea când vorbim despre această eroare. (…) Vreau să mă refer la respect. România și Bulgaria au arătat că înfăptuiesc un control corect la frontiere, România a arătat cum poate ajuta Ucraina. În vremuri de război, să arătăm că suntem uniți. Extinderea ar fi însemnat că credem în noi. Există o problemă cu migrația ilegală, iar centrele din Austria, Belgia, Germania sau Olanda sunt pline. Migrația ilegală trebuie combătută, dar mai bine o facem împreună. România și Bulgaria nu sunt de vină de cifrele mari de migranți. Cifrele Frontex arată că România și Bulgaria nu sunt pe ruta migrației. Mai degrabă ar trebui să vorbim de Ungaria, Viktor Orban a deschis granițele. Acolo există probleme cu migrația ilegală. Veto-ul a fost greșit, iar cetățenii români și bulgari se pot baza pe sprijinul PPE”, a afirmat Weber, în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European de la Strasbourg, consacrată deciziei Consiliului JAI privind extinderea spațiului Schengen. (S.N)
Integral aici.