România este un beneficiar net al fondurilor europene, după cum o demonstrează și datele oferite de Comisia Europeană, în această săptămână. Potrivit instituției europene, Uniunea Europeană a deblocat din Fondul pentru modernizare 4,11 miliarde euro în cel de-al doilea an de funcționare, pentru a sprijini 61 de proiecte din opt țări beneficiare, printre acestea aflându-se și România.
Un comunicat al Comisiei Europene detaliază și destinația fondurilor, dar și pe cea geografică, și anume ce țări au beneficiat și vor beneficia de acestea. În primul rând este vorba despre proiecte care vor contribui la modernizarea sistemelor energetice, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoarele energiei, industriei, transporturilor și agriculturii și la îmbunătățirea eficienței energetice.
În ceea ce privește țările spre care au liat drumul banilor, România este țara care a beneficiat cel mai mult de aceste finanțări. Bunăoară, în 2022 an au fost efectuate plăți către Croația (119,8 milioane de euro), Cehia (1,34 miliarde de euro), Estonia (62,4 milioane de euro), Ungaria (74,3 milioane de euro), Lituania (85 milioane de euro), Polonia (643,2 milioane de euro), România (1,39 miliarde de euro) și Slovacia (399,5 milioane de euro). În luna iunie, au fost deja plătite 2,4 miliarde de euro pentru a sprijini 45 de propuneri de investiții, sumă la care se adaugă astăzi o plată de 1,71 miliarde de euro pentru a sprijini alte 16 propuneri de investiții.
În acest an, cele 61 de propuneri de investiții selectate în cadrul Fondului pentru modernizare se concentrează pe producția de energie electrică din surse regenerabile, pe modernizarea rețelelor energetice și pe eficiența energetică în sectorul energetic, în industrie, în clădiri și în transporturi, precum și pe înlocuirea producției de cărbune cu un combustibil cu o intensitate mai mică de carbon, după cum se menționează în informarea instituției europene.
Potrivit acesteia, România a venit cu proiectele privind construirea a 8 parcuri fotovoltaice și a două centrale cu turbine cu gaz cu ciclu combinat, înlocuirea lignitului cu surse regenerabile și gaz pentru producerea de energie electrică, precum și modernizarea rețelelor de electricitate în România. S.N.)
Integral aici.