Un gest important de solidaritate europeană cu România a avut loc, în această săptămână, chiar în Parlamentul de la București, acolo unde președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a ținut un discurs în prezenta autorităților române și a europarlamentarilor.
Roberta Metsola a declarat chiar de la tribuna Parlamentului României că țara noastră este o parte importantă a familiei europene, iar liderii europeni trebuie să se ținuă de promisiunile făcute în urmă cu 11 ani. Și mai important, președinta Parlamentului European a asigurat că instituția pe care o conduce va continua să sprijine România în procesul de aderare la Schengen. “Doresc să fie absolut clar că România aparține spațiului Schengen și noi vom promova în continuare această chestiune în ciuda dezamăgirilor din 2022. I-am îndemnat pe liderii europeni să îndeplinească promisiunile făcute acestei țări în urmă cu 11 ani. Nu există niciun motiv justificabil pentru a nu primi România şi Bulgaria în spaţiul Schengen”, a declarat președinta Parlamentului European.
De altfel, același mesaj s-a desprins chiar de la declarațiile comune de presă, pe care Metsola le-a susținut alături de președintele Klaus Iohannis, cu care a avut o întrevedere la Palatul Cotroceni, afirmând că Parlamentul Europena nu va renunța până când România nu va face parte din spațiul Schengen
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat, în prezența președintei Parlamentului European, că România are speranța legitimă ca în anul 2023 să devină parte a spațiului Schengen, iar un nou vot privind aderarea României la zona de liberă circulație va fi pus pe agendă când va primi un răspuns pozitiv pentru că Uniunea Europeană nu își mai permite încă un eșec.
“Am apreciat în mod deosebit implicarea doamnei Președinte personal, dar și a Parlamentului în speța Schengen. Parlamentul European și doamna Președinte Metsola au fost, din capul locului, de partea noastră și au recomandat, și prin vot politic, și prin discuții politice, primirea României în spațiul Schengen. Am rugat-o pe doamna Președinte să păstreze această abordare și acest optimism și în continuare, cu speranța noastră legitimă ca în anul care vine, curând, în 2023, România să devină parte din spațiul Schengen”, a declarat Klaus Iohannis înaintea întâlnirii cu președinta Parlamentului European.
Pe de altă parte, președintele Iohannis a făcut un apel să nu fie create “așteptări care nu vor fi îndeplinite”, întrebat dacă a discutat cu premierul Suediei, dar și despre o eventuală discuție pe această temă la summitul extraordinar consacrat migrației din luna februarie a anului viitor.
“Am avut o discuție destul de lungă cu prim-ministrul Suediei, domnul Ulf Kristersson, și este clar că domnia sa cunoaște problema, este în temă cu solicitările noastre, cu problematica în general și părerea domniei sale a fost că această chestiune trebuie repusă în discuție. Însă dați-mi voie să clarific niște lucruri înainte ca unii formatori de opinie avizi de publicitate să creeze așteptări care nu vor fi îndeplinite. Chestiunea Schengen nu se discută la Consiliul European, nu se tranșează acolo. Deci, încă o dată: chestiunea Schengen nu se tranșează la Consiliul European, ci se tranșează la Consiliul JAI. Este un format al miniștrilor de interne din cadrul Consiliului Uniunii Europene”, a declarat șeful statului.
El a menționat că după ce solicitările Austriei cu privire la România și Bulgaria, și cele ale Olandei privind Bulgaria, vor fi clarificate politic, atunci tema va fi pusă pe agendă în Consiliul JAI.
“Convingerea mea este că, atunci va fi pusă pe agendă, va primi un răspuns pozitiv. Nu putem – noi, Uniunea Europeană – nu putem să ne permitem încă un eșec!“, a susținut Iohannis, care însă a precizat clar că reuniunea Consiliului European din 9-10 februarie 2023 “nu va avea pe ordinea de zi chestiunea Schengen”.
“După părerea mea, este oricum prea devreme. Până în 15 ianuarie este greu de crezut că se va discuta ceva și în două săptămâni nu mă aștept să se rezolve problema abordării austriece și problema abordării olandeze față de Bulgaria. Trebuie să înțelegem, cu toții împreună, că aceste chestiuni trebuie rezolvate înainte să se voteze încă o dată în Consiliul JAI. Deci, în concluzie: voi continua toate discuțiile, însă nu mă aștept ca la Consiliul extraordinar din februarie această temă să fie dezbătută. Va fi discutată, sigur, în marja reuniunii, între noi, dar fără să apară în concluzii, și sunt optimist că, în continuare, vom găsi soluții și pentru votul austriac, și pentru abordarea olandeză față de Bulgaria. Fiindcă cea mai bună soluție, și asta este clar pentru toată lumea, este ca România și Bulgaria să primească un vot în același timp, deci să intre împreună în spațiul Schengen”, a declarat Klaus Iohannis.
În cadrul vizitei la București, președinta Parlamentului European s-a întâlnit și cu premierul Nicolae Ciucă , pe agenda discuțiilor fiind subiecte precum securitate energetică, gestionarea extinderii Schengen, utilizarea fondurilor europene, susținerea economiei și soluțiile de răspuns la criza energetică, situația generată de agresiunea rusă din Ucraina.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, președinta Parlamentului European a transmis un puternic mesaj de sprijinire a extinderii Schengen cu România. ”Reconfirm angajamentul deplin al României pentru continuarea dialogului și consultărilor pe marginea subiectelor de actualitate ale agendei europene. România va juca un rol important în abordarea echilibrată și consensuală, care reflectă specificitățile fiecărui stat membru în ceea ce privește gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina, a crizei energetice, dar și a provocărilor pe care le avem pentru protejarea cetățenilor și economiilor noastre”, a afirmat prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a efectuat luni şi marţi o vizită de lucru în România, în cadrul căreia a avut întrevederi cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă, cu liderii Parlamentului și a susținut un discurs în plenul legislativului de la București. De asemnea, Metsola s-a întâlnit cu tinerii, la Universitatea din București. (S.N.)
Integral aici.