Uniunea Europeană a condamnat recent, din nou, violența folosită de autoritățile iraniene în cadrul protestelor. Iranul a executat în această lună un al doilea protestatar, Majidreza Rahnavard, de 23 de ani, fiind spânzurat în public de o macara. Prima execuție a unui protestatar a avut loc pe 8 decembrie, când Mohsen Shekari a fost condamnat la moarte sub acuzația de „vrăjmășie împotriva lui Dumnezeu”. Aceeași acuzație i-a fost adusă și lui Majidreza Rahnavar.
Protestele au început în septembrie, după ce tânăra Mahsa Amini a fost reținută pentru că nu purta hijabul și a fost ucisă de polițiștii iranieni.
În urma acestor atrocități, Uniunea Europeană a condamnat cu “fermitate utilizarea pe scară largă, brutală și disproporționată a forței de către autoritățile iraniene împotriva protestatarilor pașnici, inclusiv a femeilor și copiilor, care a dus la pierderea a sute de vieți omenești, încălcând în mod flagrant principiile fundamentale consacrate de dreptul internațional.Trebuie asigurată exercitarea dreptului la întrunire pașnică”.
Într-un comunicat transmis de instituția europeană se condamnă și restricțiile privind comunicațiile, inclusiv întreruperea internetului, și solicită Iranului să asigure dreptul la libertatea de exprimare, inclusiv libertatea de a căuta, de a primi și de a face schimb de informații și idei, online și offline.
„Uniunea Europeană solicită autorităților iraniene să pună capăt imediat practicii condamnabile de a impune și de a executa condamnări la moarte împotriva protestatarilor, să anuleze, fără întârziere, recentele condamnări cu moartea deja pronunțate în contextul protestelor și să asigure un proces adecvat tuturor deținuților”, transmite Comisia Europeană, în comunicatul de presă.
Consiliul European a declarat că își menține poziția față de Iran și susține eforturile iranienilor de a își asigura drepturile fundamentale.
Comisia a solicitat Iranului să ratifice, de urgență, Convenția ONU împotriva torturii și a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante:
“Uniunea Europeană solicită cu cea mai mare fermitate Iranului să pună în aplicare tratatele și acordurile internaționale relevante la care este parte și invită Iranul să elimine, atât în fapt, cât și în drept, toate formele de discriminare sistemică împotriva femeilor și a fetelor în viața publică și în cea privată și să ia măsuri care țin seama de dimensiunea de gen pentru a preveni violența sexuală și bazată pe gen în toate formele sale și pentru a asigura protecția femeilor și a fetelor împotriva acesteia. În același timp, Uniunea Europeană își reiterează apelul ferm adresat autorităților iraniene de a asigura exercitarea deplină a drepturilor omului și a libertăților fundamentale pentru toți iranienii, inclusiv pentru persoanele care aparțin minorităților etnice, religioase și lingvistice”.
Și Partidul Popular European a reacționat promt, condamnând în termenii cei mai fermi execuțiile din Iran.
„Încălcând orice drept al omului, chiar și cel al unui proces corect, autoritățile iraniene au executat un protestatar de 23 de ani.
Comunitatea internațională trebuie să reacționeze imediat și să condamne ferm această execuție. Suntem alături de poporul iranian în lupta lor pentru libertate”.
Președintele PPE. Manfred Weber a condamnat, la rândul său, uciderea brutală a iranienilor curajoși.
“#MahsaAmini a fost arestat de poliția moralității iraniene și a murit 3 zile mai târziu. Majidreza Rahnavard a fost arestat și spânzurat de o macara. Cel puțin 14 tineri au fost condamnați la moarte. Condamnăm uciderea brutală a tuturor acestor oameni curajoși”, a declarat președintele PPE de la tribuna Parlamentului European.
Uniunea Europeană a început din 2011 să aplice sancțiuni împotriva Iranului pentru nerespectarea drepturilor omului. Printre măsurile luate de UE se numără blocarea conturilor persoanelor fizice și înghețarea activelor financiare. (S.N.)
Integral aici.