Timp de ani de zile, cei care sufereau de pleoapele căzute, de pleoapele lăsate și de pungile de sub ochi care apar odată cu vârsta nu au avut niciun recurs sau remediu. Datorită blefaroplastiei, acest lucru s-a schimbat. Blefaroplastia, cunoscută și sub numele de chirurgia pleoapelor, poate fi efectuată la nivelul pleoapelor superioare sau inferioare pentru a îndepărta excesul de grăsime și a strânge mușchii din jurul ochiului.
Pe lângă faptul că vă fac să arătați obosit și bătrân, pleoapele excesiv de umflate vă afectează, de asemenea, vederea, acesta fiind unul dintre motivele pentru care peste 100.000 de bărbați și femei se supun în prezent procedurii ambulatorii în fiecare an. Deși blefaroplastia este în mod obișnuit efectuată ca o singură procedură, mulți chirurgi o recomandă, de asemenea, ca o măsură suplimentară pentru pacienții care intenționează să se supună unor operații de ridicare a sprâncenelor, lifting facial sau resurfacing cutanat.
Ce este blefaroplastia?
Denumită în mod obișnuit chirurgia pleoapelor, blefaroplastia este o procedură medicală utilizată pentru a repara pleoapele căzute prin îndepărtarea excesului de piele, grăsime și mușchi care se poate acumula odată cu vârsta. Pacienții care se supun unei blefaroplastii sunt, de obicei, treji în timpul procedurii, deși multora li se administrează medicamente pentru ameliorarea anxietății și injecții amorțitoare pentru a reduce durerea din jurul ochilor. Este extrem de rar ca un pacient supus unei blefaroplastii să necesite o ședere peste noapte în spital, deoarece majoritatea medicilor preferă să efectueze procedura în propriile cabinete sau într-un centru de chirurgie ambulatorie.
Deși este efectuată în mod obișnuit în scopuri cosmetice, blefaroplastia poate fi utilizată și ca intervenție medicală pentru cei care suferă de boli precum miastenia gravis, adică atunci când pielea excesivă a pleoapei superioare provoacă pierderea vederii periferice. Deoarece blefaroplastia poate fi efectuată pentru a restabili vederea, mulți furnizori de asigurări acoperă procedura ca o operație neopreativă.
Este important ca pacienții să înțeleagă limitările unei proceduri de blefaroplastie. Deși medicii pot tăia pielea și țesutul adipos și pot strânge mușchii pleoapelor pentru a le oferi pacienților un aspect împrospătat, nu pot elimina ridurile din jurul ochilor, nu pot ridica sprâncenele căzute și nu pot elimina cearcănele cu o procedură de blefaroplastie.
Cine sunt cei mai buni candidați pentru blefaroplastie?
La fel ca în cazul tuturor intervențiilor chirurgicale estetice, este important ca pacienții care doresc o blefaroplastie să aibă o sănătate fizică excelentă și să aibă așteptări realiste în ceea ce privește rezultatele intervenției chirurgicale. Factorii care sunt în mod obișnuit cântătoriți atunci când se determină candidatura unui pacient pentru blefaroplastie includ vârsta, tipul de piele și originea etnică, precum și gradul de obstrucție a vederii pentru cei care se gândesc la această procedură în scopuri medicale și nu cosmetice.
Pacienții care suferă de probleme circulatorii sau oftalmologice, boli de inimă, diabet, ochi uscați, probleme de tiroidă sau alte probleme de sănătate ar trebui să le spună în prealabil medicilor lor, deoarece aceste probleme ar putea fi exacerbate de procedura de blefaroplastie.
În plus, pacienții trebuie să fie dispuși să se angajeze să urmeze toate instrucțiunile chirurgicale postoperatorii, care pot include curățarea zilnică a zonei oculare timp de trei până la cinci zile, până la îndepărtarea cusăturilor permanente. De asemenea, trebuie evitate activitățile fizice și anumite medii uscate în săptămânile care urmează operației. Orice pacient care nu poate îndeplini cerințele de mai sus nu este, în general, considerat un bun candidat pentru blefaroplastie.
Care sunt beneficiile blefaroplastiei?
Efectuarea unei blefaroplastii aduce beneficii pacienților prin îndepărtarea excesului de piele și grăsime de sub ochi pentru a dezvălui un aspect mai tânăr și mai întins. Deoarece procedura în sine este relativ scurtă – de obicei durează între o oră și trei ore – și minim invazivă – pacienții sunt supuși unui anestezic local și nu sunt niciodată complet sub observație – blefaroplastia este în mod obișnuit văzută ca o soluție relativ rapidă și ușoară la o problemă care afectează milioane de adulți.
În afară de beneficiile evidente ale îmbunătățirii aspectului general al ochilor, cei care au suferit o blefaroplastie spun că procedura a schimbat modul în care se simt despre ei înșiși și a îmbunătățit stima de sine și problemele de încredere.
Pentru cei care se supun operației din cauza unor probleme medicale, blefaroplastia poate îmbunătăți considerabil vederea pacientului și poate restabili vederea periferică care era întunecată de pleoapele lăsate.
Ce riscuri sunt implicate?
Riscurile unei blefaroplastii pot include amorțeală temporară a pielii pleoapelor, vedere încețoșată, ochi iritați, dificultăți în închiderea ochilor în timpul somnului, umflături, cicatrici, puncte albe mici după ce sunt îndepărtate copcile și infecții cauzate de anestezia locală folosită în cadrul procedurii. Deși rar, pacienții cu blefaroplastie trebuie să știe, de asemenea, că există un risc foarte mic de orbire din cauza sângerării din spatele ochiului. Pentru mulți pacienți, cicatricile pot rămâne roz timp de șase sau mai multe luni după operație, deși aceste cicatrici se estompează în cele din urmă cu timpul într-o linie albă aproape invizibilă. În ciuda riscurilor, blefaroplastia este cunoscută ca fiind o procedură relativ sigură și eficientă atunci când este efectuată de un profesionist medical autorizat. Toți pacienții ar trebui să se consulte cu medicul lor cu privire la potențialele riscuri și efecte secundare înainte de a se supune intervenției chirurgicale.