Comisia Europeană a realizat un bilanț al celor mai importante decizii din 2022, care au în comun unitatea și solidaritatea de care au dat dovadă instituțiile europene, în anul care s-a încheiat. Instituția europeană listează nouă măsuri care demonstrează că UE a dat dovadă de unitate și solidaritate, într-o situație extrem de dificilă.
Comisia Europeană remarcă faptul că toate instituțiile europene au fost solidare cu poporul ucrainean și au reacționat în consecință. În acest bilanț se vorbește despre ospitalitatea europenilor, de la începutul războiului. Pe parcursul anului trecut, mai mulți oficiali UE au remarcat faptul că cetățenii statelor vecine Ucrainei nu au ezitat în a-și pune la dispoziție mașinile, casele și economiile pentru a da o mână de ajutor. Din acest punct de vedere, trebuie remarcat faptul că primii care au reacționat imadiat după invazia Rusiei pe teritorul Ucrainei, pe 24 februarie, au fost cetățenii simpli, care s-au dus la frontiere în număr mare, atât în România, cât și în Polonia sau Republica Moldova, cu pături, alimente, haine groase, ceai cald și tot ce putea avea nevoie o familie care fugise din calea tancurilor.
Al doilea ajutor a venit din partea autorităților statelor vecine, care au organizat tabere, corturi, puncte de informare sau de ajutor medical, de transport, și care au pus în funcțiune rotițele unui mecanism care să ajute miile și miile de refugiați, care plecaseră de acasă cu o valiză.
Și nu în ultimul rând au fost instituțiile, fie europene, fie transatlantice, care au reacționat promt, dar și a țărilor europene, care au mobilizat la rândul lor resurse financiare și umane.
Ajutorul venit din această ultimă categorie poate fi foarte ușor măsurabil. Bunăoară, UE și țările sale membre au oferit, până în prezent, 19,7 miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, dintre care:
- 7,3 miliarde de euro sub formă de granturi, împrumuturi și garanții, oferite de țările UE;
- 1 miliard de euro, investiții prin Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD);
- 2,2 miliarde de euro, împrumuturi oferite de Banca Europeană de Investiții (BEI);
- 620 de milioane de euro, sprijin bugetar;
- 7,2 miliarde de euro sub formă de asistență macrofinanciară;
- 485 de milioane de euro, asistență umanitară;
- 830 de milioane de euro au luat forma unui alt fel de sprijin precum sprijinirea societății civile, reabilitarea școlilor; sprijinirea măsurilor de criză sau a securității cibernetice.
O altă chestiune importantă care părea greu de realizat în urmă cu un an a fost consensul țărilor pentru aplicarea unor sancțiuni severe împotriva Rusiei. În mesajul CE este remarcată determinarea și rapiditatea cu care s-au mobilizat instituțiile europene, în această privință. De altfel, de la începutul războiului împotriva Ucrainei s-au impus nouă runde de sancțiuni severe împotriva Rusiei. Mai mult, Parlamentul European a luat decizia să califice Rusia drept un stat care sponsorizează terorismul.
Integral aici.