Parlamentul European a dat undă verde creării unei noi rețele de sateliți europeni de telecomunicații IRIS², care va fi activă din 2024, după cum rezultă dintr-un comunicat al instituției europene. Bugetul de 2,4 miliarde de euro va permite UE să creeze noua infrastructură pentru reziliență, interconectivitate și securitate prin satelit (IRIS²) – prima constelație de sateliți multiorbitali din Europa. Noii sateliți vor furniza o infrastructură de comunicații securizată pentru organismele și agențiile guvernamentale ale UE, serviciile de urgență și delegațiile europene din întreaga lume.
Sistemul va asigura autonomia strategică a UE în domeniul comunicațiilor guvernamentale securizate, în contextul în care amenințările la adresa securității cibernetice devin din ce în ce mai importante, în special în urma războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.
În cadrul negocierilor cu miniștrii UE, eurodeputații au avut grijă să consolideze prevederile de mediu și durabilitatea sistemului, prevenind proliferarea deșeurilor spațiale, poluarea luminoasă și oferind compensații pentru amprenta de carbon pentru a compensa emisiile rezultate din funcționarea acestuia.
În urma aprobării de către Parlament cu 603 voturi pentru, 6 împotrivă și 39 de abțineri, textul va trebui să fie adoptat în mod oficial de către Consiliu înainte de a fi semnat și publicat în Jurnalul Oficial.
Comunicațiile prin satelit devin un atu strategic atât pentru guverne, cât și pentru societatea civilă, în contextul dublei tranziții digitale și ecologice. Complementară rețelelor terestre, aceasta poate contribui la o comunicare digitală fără întreruperi, chiar și atunci când aceste rețele sunt absente sau perturbate.
În acest moment, UE nu dispune de o infrastructură dedicată (inclusiv segmente spațiale și terestre) pentru a oferi servicii de comunicații prin satelit guvernelor, economiei și societății civile. (S.N)