Uniunea Europeană a adoptat sâmbătă, la o zi după împlinirea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina, al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
„Avem acum cele mai extinse sancțiuni de până acum – care epuizează arsenalul de război al Rusiei și mușcă adânc din economia sa”, a scris preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, peTwitter.
La rândul său, Josep Borrel a avertizat că Uniunea va continua să impună sancțiuni împotriva Moscovei, așa cum a făcut de la începutul războiului, dând dovadă de susținere și solidaritate. „Vom continua să creștem presiunea asupra Rusiei și o vom face atât timp cât va fi necesar, până când Ucraina va fi eliberată de agresiunea brutală a Rusiei”, a declarat Josep Borrell.
Potrivit oficialului european, al zecelea pachet de sancțiuni vizează sectorul bancar, accesul la tehnologia cu dublă utilizare și la tehnologiile avansate.
„Putin intensifică această agresiune ilegală, transformând iarna, hrana și foametea în arme. Rusia continuă să își arate fața inumană prin teroarea brutală a rachetelor împotriva țintelor civile. Cel de-al zecelea pachet de sancțiuni de astăzi îi vizează pe cei care contribuie la continuarea acestui război brutal. Luăm mai multe măsuri, vizând sectorul bancar, accesul la tehnologia cu dublă utilizare și la tehnologiile avansate. Vom continua să creștem presiunea asupra Rusiei – și o vom face atât timp cât va fi necesar, până când Ucraina va fi eliberată de agresiunea brutală a Rusiei”, a declarat Josep Borrell.
Așadar, de această dată, sancțiunile se referă la sectorul bancar, accesul Moscovei la tehnologia care poate fi folosită în scopuri civile și militare și tehnologiile avansate.
Mai multe bănci, inclusiv banca privată Alfa-Bank şi banca online Tinkoff, au fost excluse de la sistemul global SWIFT, aceste măsuri urmând să ducă la pierderi de peste 10 miliarde de euro în comerţul dintre UE şi Rusia. (S.N.)
Integral aici.