Elena Lasconi, candidata principală a USR la alegerile europarlamentare, a dezvăluit că a exprimat un vot favorabil la referendumul privind familia tradițională din 2018. „Ca persoană de credință creștină și ca ortodoxă, consider că familia este alcătuită dintr-o femeie și un bărbat”, a afirmat Lasconi într-un interviu la Prima TV.
O posibilă contradicție între poziția candidatului principal al USR la alegerile europarlamentare și cea a partidului său a fost evidențiată de deputata REPER Oana Cambera, care a reacționat la declarațiile Elenei Lasconi despre referendumul privind familia tradițională din 2018.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Oana Cambera a criticat afirmațiile edilei din Câmpulung-Muscel, care a spus că a votat pentru definirea familiei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie, pe baza credinței sale creștine ortodoxe. Aceasta a arătat că această poziție este în contradicție cu valorile europene și cu declarația de susținere a comunității LGBTQ+ semnată de familia politică din care face parte USR.
“În 2018 România a fost divizată, cu discursuri ce sădeau ură și frici, prin stigmatizarea comunității LGBTQ+, într-un referendum pentru familie. Un referendum care voia să stabilească prin Constituție pe cine poți iubi, o tentativă a statului de a intra cu picioarele în alegerile sexuale personale. Totul într-un interes electoral.
5 ani mai târziu, un partid ce se declară reformator și modern, numește pe primul loc pentru alegerile europarlamentare o persoană care a votat DA la acel referendum. Nu neg calitățile pe care persoana în cauză le poate avea sau abilități de administrație publică, dar acestea nu pot scuza propagarea unui discurs de discriminare împotriva unei categorii de oameni, pe bază de criterii sexuale. Pentru că nerecunoașterea drepturilor acestor persoane este o discriminare și nu are nimic de a face cu alegerile și viața ta privată!”, a scris Oana Cambera pe Facebook.
Deputata REPER a criticat discursul de discriminare împotriva unei categorii de oameni, pe bază de criterii sexuale, și a subliniat că România este printre țările care nu oferă niciun fel de recunoaștere pentru cuplurile formate din persoane de același sex. Ea a adăugat că a participat ca delegat la referendumul din 2018, unde nu a votat, și că își dorește o Românie deschisă, incluzivă, în care toți să putem trăi liber, fără a ne judeca pe baza opțiunilor religioase, sexuale sau proveniențe etnice.
“Cu atât mai puțin nu există scuză când discutăm despre o candidatură la nivel european iar partidul care a numit persoana în fruntea listei face parte din familia europeană ce a semnat o declarație de susținere fermă a comunității LGBTQ+.
În anii care s-au scurs după 2018, comunitatea LGBTQ+ a obținut mai multe hotărâri la CJUE și CEDO și totuși România este printre țările care nu oferă niciun fel de recunoaștere pentru cuplurile formate din persoane de același sex. Mai mult, dezinformările care vizează comunitatea LGBTQ+ sunt printre cele mai răspândite și mai consistente din Uniunea Europeană, conform unui raport EDMO (European Digital Media Observatory)”, se mai arată în postarea de pe Facebook.
Oana Cambera a anunțat că va participa la gala comunității LGBTQ+ pe 9 noiembrie și că va continua să le susțină demersurile pentru parteneriatul civil. Ea a atașat și o fotografie de la referendumul din 2018.