Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis o sesizare Parchetului și Poliției, solicitând deschiderea unei anchete referitoare la activitățile lui Călin Georgescu în cadrul campaniei electorale și la posibilele încălcări ale legislației electorale.
Astăzi, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a solicitat băncilor toate intrările, ieșirile și rulajele făcute din conturile lui Călin Georgescu pentru a identifica eventuale elemente suspecte. Scopul este de a verifica de unde provin banii, unde sunt utilizați și dacă există dovezi că acesta ar fi folosit anumite finanțări pentru platforma TikTok.
Candidatul independent, Călin Georgescu, care a intrat în turul doi de scrutin pe primul loc, a declarat la AEP zero contribuții la campania electorală și zero cheltuieli de campanie. Dacă un candidat are venituri și nu depune bilanțul cu privire la raportul între venituri și cheltuieli, sancțiunea este invalidarea mandatului, a declarat președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, joi, la postul B1 TV.
Șeful AEP a menționat că „doi dintre competitorii politici nu au declarat la Autoritatea Electorală nicio sumă de bani care ar fi obținut-o ca venit sau care ar fi cheltuit-o în campania electorală”. El a subliniat că „am sesizat imediat ce am intrat în posesia lor, sunt mai multe afișe în câteva orașe ale țării. Imediat ce am primit aceste fotografii, am sesizat organele de urmărire penală să identifice imprimeria la care au fost realizate, sumele care s-au plătit și cine a plătit aceste afișe, pentru că ele nu au semnul de identificare, codul de identificare al mandatarului financiar al respectivului candidat”.
Candidatura lui Călin Georgescu ar putea fi invalidată, conform declarațiilor lui Toni Greblă. Întrebat dacă AEP poate obliga candidatul să își declare veniturile din campanie, acesta a spus: „Are obligația legală să o facă. Dacă are venituri și nu depune bilanțul cu privire la raportul între venituri și cheltuieli, sancțiunea este invalidarea mandatului”.
„Cei doi care au declarat venituri zero nu știm dacă au avut venituri, dacă au făcut cheltuieli, deci sunt numai presupuneri deocamdată”, a mai menționat Toni Greblă.
Președintele Autorității Electorale Permanente a anunțat măsurile luate de instituție pentru a combate neregulile din campania electorală din 2024, subliniind acțiunile ferme împotriva afișelor anonime, manipulării online și publicității politice nelegale. „Am observat afișe care nu aveau inscripționat codul de identificare al mandatarului financiar, deci erau afișe anonime”, a declarat Toni Greblă într-un interviu recent.
„Am solicitat organelor de urmărire penală din localitățile și județele respective să facă verificări pentru a stabili unde au fost imprimate acele afișe și cine le-a plătit, pentru a face legătura între cel care a comandat și utilizat afișele și un anume competitor politic”, a adăugat președintele AEP.
În plus, Greblă a subliniat că AEP a cerut ajutorul ANAF pentru a verifica posibile plăți ilegale către influenceri care ar fi promovat campanii politice. „Am solicitat ANAF-ului ca, în mediul virtual, să verifice influencerii principali din România, dacă au fost plătite sume din conturile persoanelor sau din conturile de campanie și care nu au fost transmise AEP. Numai ANAF are competența să verifice dacă aceștia au fost plătiți pentru publicitate politică, de cine și apoi se face ancheta”, a explicat Toni Greblă.
Autoritatea Electorală Permanentă a luat și măsuri împotriva manipulării online, făcând „sute de sesizări la platformele media, Meta, TikTok, atunci când am fost sesizați cu privire la posibile reclame politice care conțin defăimări sau fake news, cerându-le să le îndepărteze din mediul virtual.”
„În ceea ce privește AEP, sancțiunile sunt clare: confiscarea sumelor, aplicarea unor amenzi contravenționale și, obligatoriu, sesizarea organelor de urmărire penală dacă constatăm că există indicii cu privire la săvârșirea unor infracțiuni”, a încheiat Toni Greblă.