Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat o ședință extraordinară a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 14:00, la Palatul Cotroceni. Această mișcare vine în contextul creșterii suspiciunilor privind posibilele riscuri la adresa securității naționale și a integrității procesului electoral.
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, pe ordinea de zi a ședinței CSAT se află analiza riscurilor generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra infrastructurilor IT&C, considerate esențiale pentru procesul electoral. Acest pas al președintelui Iohannis este o reacție directă la îngrijorările exprimate de către diverse părți cu privire la posibila fraudare a alegerilor prezidențiale.
În acest context, Curtea Constituțională va judeca joi două sesizări depuse de foști candidați la prezidențiale, ceea ce adaugă o nouă dimensiune de incertitudine asupra rezultatului final al alegerilor.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a subliniat, de asemenea, rolul companiei chineze TikTok în victoria candidatului independent Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale. DNSC a recomandat în 2023 instituțiilor publice să interzică aplicația TikTok, subliniind că monitorizarea conturilor de social media și investigarea tacticilor de propagare a postărilor prin manipulare de algoritmi nu intră în atribuțiile sale.
„Președintele României nu a primit informări din partea instituțiilor statului cu privire la existența unor riscuri de influențare a alegerilor prezidențiale sau cu privire la ingerințe externe în procesul electoral şi nici referitor la un mod de promovare a candidatului menționat în solicitarea dumneavoastră pe anumite rețele de socializare, care să ridice suspiciuni”, a declarat Administrația Prezidențială într-un comunicat recent.
DNSC a declarat că în perioada alegerilor a colaborat cu AEP, STS și ANCOM pentru a preveni atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale. Aceste măsuri vin în ajutorul procesului electoral, care a fost marcat de tensiuni și suspiciuni din partea candidaților și a electoratului.
Primul tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat duminică, 24 noiembrie, a fost câștigat de candidatul independent Călin Georgescu, care a obținut 2.120.401 voturi valabil exprimate, reprezentând 22,94%. Turul doi al alegerilor este programat pentru 8 decembrie, cu o atmosferă tensionată și incertă în urma acestor dezvoltări recente.