Victoria surprinzătoare a ultranaționalistului Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din România a declanșat un semnal de alarmă la Bruxelles, stârnind temeri că Moscova ar putea încerca să atragă România în tabăra sa, potrivit publicației Politico. Analiștii avertizează că o eventuală orientare anti-UE și pro-rusă a României ar submina sprijinul occidental pentru Ucraina și ar afecta capacitatea Uniunii Europene de a funcționa eficient.
Rezultatul neașteptat al alegerilor din România coincide cu eforturile Rusiei de a influența țările din interiorul Uniunii Europene și din vecinătatea sa. Observatorii electorali au avertizat asupra încercărilor de a influența alegerile recente din Republica Moldova și Georgia. Liderii Ungariei și Slovaciei, ambele membre ale UE, adoptă deja viziuni pro-ruse, iar Cehia ar putea urma aceeași cale dacă fostul prim-ministru Andrej Babiš va câștiga alegerile parlamentare de anul viitor.
Milan Nič, analist la Consiliul german pentru relații externe, a declarat pentru Politico că România este foarte importantă pentru Rusia, iar planul Moscovei este să taie România de la Marea Neagră. Nič a adăugat că Georgescu este produsul vidului din politica românească și, probabil, al banilor rusești.
Politico îl citează și pe Siegfried Mureșan, din partea Partidului Popular European, care a făcut o legătură între situația din România și cea din Republica Moldova, unde Maia Sandu a avertizat în mod repetat cu privire la eforturile Rusiei de a influența alegerile. Mureșan a subliniat că românii trebuie să respingă influența rusă și să aleagă un președinte pro-european în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, programat pentru 8 decembrie.
Thanasis Bakolas, secretarul general al PPE, a avertizat că performanța lui Georgescu este o dovadă a creșterii extremismului în întreaga UE și a subliniat necesitatea continuării luptei împotriva populismului și extremismului. În același timp, Traian Băsescu a declarat că nu crede că Georgescu va câștiga turul al doilea, dar a avertizat că alegătorii români sunt furioși din cauza corupției și a controlului politic asupra sistemului de justiție, ceea ce ar putea duce la înfrângerea partidelor de guvernământ la viitoarele alegeri parlamentare.